Nu har vi for alvor taget hul på det nye år. Og vi har nu haft en mulighed for at danne os et billede af hvordan 2014 kommer til at tegne sig på tv fronten – eller i hvert fald hvordan forårets tv ser ud.

I ’13 sagde vi farvel til en række serie – og et minuts stilhed bør holdes for Breaking Bad

Henover gravøllet kan vi dog opmuntre hinanden med at der stadig er gode venner i blandt os, som fortsætter og at nye serier kommer til – der iblandt også nogen der ser endog meget lovende ud.

Hermed en lille oversigt over det du ikke burde være gået glip af so far i 2014s første stunder. Ganske udmærkede serier som Modern Family, Parks and Recreation, The Big Bang Theory og New Girl blæser der ud af med nye afsnit – men der er lige en håndfuld som er kommet lidt bedre ind i det nye år end de andre. Det er i mine øjne disse:

True Detective er en af HBOs nye satsninger, men helt klar den der virker allermest lovende. Woody Harrelson og Matthew McConaughey spiller to detektiver der for 17 år siden sammen stod i spidsen for opklaringen af en række mord i Lousiana. Nu er de atter blevet hevet ind til afhøring i en lignende sag. Men var de mere involverede end som så, er det den samme morder der er vendt tilbage? Der er spænding og mystik – spænding og tvivl som i Homeland hvor man hele tiden har nye teorier om de medvirkende, mystik og stemning som i Twin Peaks – og så foregår det i klassiske sydstatsstemning – what’s not to like?

//www.youtube.com/embed/mXG1netn9_g

En anden på ovearbejde er Marshal Raylan Givens, der i Kentuckys landlige idyl skal opklare forbrydelser og holde styr på Harlan Countys Good Ol’ boys. Det er Justifieds femte sæson der startede tidligt i januar, men der er med gæsteskuespillere som Will Sasso og Amy Smart ikke skruet ned for blusset. Der er dog fortsat Walton Goggins og Timothy Olyphant der holder seriens niveau højt.

//www.youtube.com/embed/M0t_oetltYU

Girls startede sin længe ventede tredje sæson d. 12. januar. Og Hannah, Marnie, Jessa og Shoshanna skuffer ikke – det er stadig ærligt, vulgært, berigende, deprimerende og sjovt. Igen i år er der et fremragende soundtrack til serien.

//www.youtube.com/embed/ZyCnvEYhkJI

Da vi forlod familien Gallagher i slutningen af Shameless’ tredje sæson var den i opløsning. Det er i fjerde sæson fortsat kun familiens samlingspunkt Fiona (Emmy Rossum) man kan regne med. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med den store familie, som Willliam H. Macys karakter Frank har sat i verden og efterfølgende konsekvent gjort livet surt for gennem sit absurde alkoholmisbrug – ja, så er det på tide at du stifter bekendtskab med dem alle…

//www.youtube.com/embed/lVRHFSeWImQ

Men det er ikke kun dramaer, der er kommet godt fra start, der er også et par gode komedier der (fortsat imponerer). Først og fremmest Community. Skaberen af serien Dan Harmon er tilbage, Chevy Chase er ude, men resten af banden er fortsat samlet. Serien afsluttes efter hvert afsnit i denne sæson med en vignet fra Harmos eget selskab, hvor en clay-mation udgave af Dan Harmon selv, spørger dig om du fangede noget af det du lige så… For det er meta-referencernes ukronede konge. Helt ned til plakaterne på væggen og lånte replikker bliver der kastet så mange referencer af sig – samtidig med at samfundet revses subtilt og at de enkelte afsnit stadig er sjove i sig selv. Community er en undervurderet serie!

//www.youtube.com/embed/D-3kFjFbSSE

Adam Samberg er nok bedst kendt fra Saturday Night Live, men er nu videre og har fået ny succes med den nye serie Brooklyn Nine-Nine. Han har allerede vundet både anerkendelse og priser for komedien, og den er da også ret sjov. Han spiller detektiven Jake Peralta, der sammen med kollegerne skal opklare diverse mord og forbrydelser – han er dog ingen holdspiller og vil selv have al æren uden dog at følge nogle regler. Det besværliggøres af den nye chef Captain Holt (spillet af Andre Braugher), der må siges at være en regelrytter.

//www.youtube.com/embed/X3oaLWaoz-k

En anden ny serie (der startede i slutningen af 2013) hedder The Goldbergs. Måske kan du huske Mine Glade 60’ere (The Wonder Years) – det er i princippet den serie blot sat i 80’erne, men det er vel også den bedste anbefaling man kan få. Det er den amerikanske skuespiller Adam Goldberg, der har skrevet serien, som omhandler hans egen barndom (Det er dog Patton Oswald der leverer voice over). Det er både nostalgisk og underholdende.

//www.youtube.com/embed/sB3-c2B2h2k

Ja og så er Episodes også tilbage med sin tredje sæson. Serien der handler om arbejdet på en serie, hvor en engelsk succes skal begå sig som amerikansk remake. Serien overstråles af Matt LeBlanc der spiller, ja, Matt LeBlanc – eller en lettere karikeret udgave af den sarte egocentrerede skuespiller. Vores allesammens Joey spiller sjovt og godt…

//www.youtube.com/embed/0e441O5MpA0

Jeg glæder mig over disse perler, men glæder mig mere til de perler der venter lige om hjørnet. For året byder nemlig også snart på en ny sæson af Game of Thrones – og det ser fand’me lovende ud:

//www.youtube.com/embed/gSg_gJkU7ko

Og også House of Cards vender tilbage lige om lidt:

//www.youtube.com/embed/jFhJjCmYi1M

Og lidt længere ude i fremtiden – helt præcist til maj – venter måske det allerbedste; Louie! Jeg venter i spænding på fjerde sæson …

Der er ikke nogen trailer ude endnu – men en (anden) overentusiastisk anmelder har lavet sin egen anmeldelse af sæson 3 – det går stærkt, men den uddelte karakter er ikke forkert:

//www.youtube.com/embed/97AhGqUwiJI