2013 har foreløbigt budt på en række nye rigtig interessante tv-oplevelser. Især de store dramaer er godt repræsenteret. Herunder finder du mine anbefalinger i kategorien nye dramaserier i klassisk top 5-form:

5. På femtepladsen ligger Banshee. En mestertyv bliver atter sat på fri fod efter endt fængselsstraf. Jaget af fortiden opsøger han sin tidligere partner og kæreste i byen Banshee, men inden han får set sig om er han involveret i et væbnet røveri hvor den nytilkomne sherif dør inden han overhovedet er startet på arbejde. Vores hovedperson ser herefter sit snit til at stjæle den døde sherifs identitet – og således bliver han lovens lange arm i Banshee. Herefter skal han leve løgnen som Lucas Hood og rode/rydde op i fortiden alt imens han skal holde styr på livet i Amish-byen. Endnu en modspiller er den onde mafia-lignende leder Kai Proctor, som spilles af danske Ulrich Thomsen. Det bliver dog ikke til mere end en femteplads til serien – da den til tider er ret klichéfyldt.

https://youtube.com/watch?v=ZCHGfmLenmc

4. The Following er listens fjerdeplads. Det er den nye Kevin Bacon serie. Kevin Bacon! Behøver jeg sige mere? … Okay så… Serien tager desværre også her fat i en række klicheer fra start. Bacons karakter Ryan Hardy er en førtidspensioneret FBI-agent. Han bliver nu kontaktet af FBI, da hans nemesis – massemorderen Joe Carroll er stukket af fra sin fængselscelle. Selvsamme massemorder som stak ham i hjertet (hvilket er skyld i hans pension og pacemaker), selvsamme massemorder hvis kone han forelskede sig i og selvsamme massemorder han har udgivet en tyk bog om, efter at han i sin tid satte ham i fængsel. Nu bliver Hardy så hyret ind som konsulent. Det viser sig dog at Carroll har opbygget sig et kult-lignende følge af disciple (The Following) fra sin fængselscelle. De er alle hjernevaskede til at hjælpe Carroll med at få sin endelige hjælp. Engelskprofessoren Carroll bygger sine motiver og planer på klassisk litterære værker af Edgar Allan Poe, så begge sider skal kende deres litteratur i opklaringen af mord og bortførsler…

https://youtube.com/watch?v=F_c3PNs1eV8

3. Zero Hour. ABC står bag dette nye store internationale Da Vinci mysteriet-inspirerede drama. Der er foregået noget mystisk under anden verdenskrig, der involverer både nazister, den katolske kirke, mystiske sprog, hemmelige koder og skjulte spor – alt dette falder i hænderne på den uvidende Hank Galliston (Anthony Edwards), da han konen forsvinder under mystiske omstændigheder. ”Tilfældigvis” er han redaktør på magasinet ’Modern Skeptic’, så netop gravet i sammensværgelsesteorier og underlige begivenheder.
Såfremt man er til det at fordybe sig i et univers af denne kaliber, følge komplicerede plotlines og trofast følge gådens udvikling i håb om svar, så kan dette blive en god serie. Der ligger dog en fare i at historien trækkes i langdrag og med tiden stiller større og større krav til seerens tilgivende blik på plothuller, ligesom eksempelvis Lost endte med… Men lad os vælge at tro på det bedste i serier, og give Zero Hour den chance den efter de første par afsnit har fortjent. Der har været fuld fart på action, konspirationsteorierne og fortællingen.
Jeg fortryder ikke seriens placering på denne liste, men må konstatere, at mens dette indlæg er under udarbejdelse har ABC lukket serien efter blot tre afsnit med for dårlige seertal. Serien er allerede samlet op af DR3 som muligvis får lov at vise hele første sæson og ikke blot de første tre som bliver de eneste der ser dagens lys i USA. Men serien bliver altså ikke trukket i langdrag.

https://youtube.com/watch?v=HUHdtSW2WEE

2. The Americans giver os et gensyn med Keri Russell (Felicity). Oven på successer som serien Homeland og filmen Argo er spionthrillere atter hotte. Dette er FXs svar på tiltale. Ikke nok med at vi snakke CIA og spionage, vi snakker oven i købet 1980’erne og den kolde krig.
Alt er tilsyneladende fryd og gammen i en forstad til Washington D.C. hvor x og x bor med deres to børn, men i virkeligheden er de begge russiske spioner, der kun lever sammen på grund af deres mission. Ruslands KGB satser på den lange bane og har brugt årevis på at træne de to agenter som ved seriens start er på vågeblus i USA. Her er de gift og har to (uvidende) børn og arbejder til hverdag som rejsearrangører. Pludselig får de dog en mission og skal indfange en anden russisk spion der har skiftet side. Pludselig står de selv overfor valget mellem deres trygge rammer i den lille forstad, hvor de har kærlighed, børn og Amerikas goder og så patriotismen til moderlandet. De bliver kort sagt tvunget til at vælge om de elsker hinanden eller moderlandet højest. Det bliver problematisk når den ene tydeligt er mere i tvivl end den anden. Det er i ligeså høj grad et familiedrama, som det er en spionthriller. Serien er allerede velfortjent fornyet med endnu en sæson.

https://youtube.com/watch?v=p-qEGs-3lnk

1. Der er jo sket det fantastiske at streamingsudbydere nu også begynder at producere kvalitets-tv. I hvert fald er Netflix lige stormet i front, med deres egen satsning House of Cards.
Francis Underwood bliver efter at have hjulpet præsidenten til genvalg snydt for stillingen som secretary of state som ellers var stillet ham i udsigt. Det gør ham vred – så vred at han at planlægger hævn. Det er en langsom hævn, med mange små missioner og mange involverede parter, der skal ødelægges en ad gangen. En ven har omtalt serien som The Sopranos møder West Wing, og det er der noget rigtigt i, for der bliver brugt mafialignende metoder i det politiske spil. Der er naturligvis mange facetter og sideplot i denne velskrevne serie, men vigtigst så bliver hovedrollen løftet af den altid fantastiske Kevin Spacey. Lidt utraditionelt brydes seriens visuelle stil når Mr. Underwood ind imellem kigger direkte i linsen og holder seeren opdateret med ekstra viden og taktik. Det lyder mærkeligt, men fungerer overraskende godt – ikke mindst takket været det eminente skuespil af Spacey. Alle sæsonens 13 afsnit blev udgivet på én gang af og på Netflix. Jeg håber på mere af den slags i fremtiden fra Netflix (og gerne andre streamingsudbydere også).