Hvem er sofakritikeren?

Mit navn er Ole. Jeg har i mange år set og samlet på tv-serier. Jeg har fra min sofa set rigtig mange serier og har efterhånden - synes jeg selv - udviklet et blik for kvalitet.

Mængden af indlæg svinger i takt med hvad mit civile liv tillader. Primært er det mig i min sofa, der leverer nyheder til dig, men alle er velkomne til at skrive indlæg, hvis man har noget på hjerte.

Vil du vide mere om mig, så kan du besøge: www.brilleabe.dk

 

Hvorfor sofakritik?

Hvis du som mig elsker tv, og gerne vil bruge din tv-tid på kvalitet, kan du her blive guidet til hvad du skal/kan se, og læse om hvad der rører sig på markedet. Jeg bruger tid på det, så du ikke behøver.

Jeg tager udgangspunkt i min egen smag. Og kan du lide min smag, så glæd dig over at jeg ser de fleste serier og kun anbefaler de bedste. Jeg er bare entusiast, så måske er du ikke altid enig, men under alle omstændigheder lover jeg, at der er inspiration at hente. Læn dig tilbage i sofaen og nyd det bedste tv…

 

TV-Lingo:

Spoiler – Når du læser dette som det første ord i en nyhed, skal du, inden du læser videre, beslutte dig for om du vil vide mere. Ordet spoiler bruges når man afslører noget, som potentielt set kan ødelægge din fremtidige oplevelse. Har man afsløringer om hvad der sker videre frem i en serie, eller ved man hvem morderen er i en serie før afsnittet er vist, så er det god skik at komme med en spoiler-warning inden man afslører det.

 

Sitcom – Sammentrækning af ’situation comedy’. Det er en komediegenre, der har faste karakterer i et genkendeligt miljø. Jokes er en naturlig del af dialogen.

 

Romcom – har mange lighedspunkter med sitcom. Her står ’rom’ for ’romantic’. Det er sitcomgenren hvor fokus er kærlighedsforhold.

 

Mockumentary – som navnet antyder, er det en dokumentar-parodi. Det ligner dokumentar, men det er fiktion. The Office er skoleeksempel på dette.

 

Dramady - Sammentrækning af drama og comedy. Når man i serier kombinerer humor og mere seriøst indhold. M*A*S*H er godt eksempel herpå. Af nyere serier er Weeds også i kategorien.

 

Reality – ’Reality’ betyder jo virkelighed, og genren dækker over al tv hvor det ikke er skuespillere der spiller en rolle, men ’rigtige’ mennesker – typisk i et meget opstillet miljø designet til at fremprovokere store følelser.

 

Sci-fi – Sammentrækning af ’Science Fiction’. Alt med rumvæsner, spøgelser, fremtid og uforklarlige begivenheder.

 

Spin-Off – Begrebet dækker over serier udsprunget af andre serier, typisk med overlap af skuespillerne fra den oprindelige serie. Da Joey efter Venner fik sin egen serie, var det en spin-off af Venner.

 

Cameo – En cameo er en kort optræden af en kendt person. Ofte har denne person en særlig betydning for værket personen optræder i. Alfred Hitchcock var kendt for sine små korte optrædener i hans egne film.

 

Spoof - Er et andet ord for en parodi. Når en serie gør grin med et andet værk, så er det et spoof på værket. Både Robot Chicken og Family Guy har lavet spoofs på Star Wars trilogien. The Simpsons har lavet spoofs på det meste af Amerikas kulturhistorie.

 

Montage – Når en serie af billeder klippes sammen (typisk til musik) for at presse informationer, tid og rum sammen. Typisk for at vise at nogen gør noget i lang tid, eller at noget gentager sig mange gange.  CSI- serierne benytter sig flittigt at montager for at vise at retsmedicinerne går grundigt til værk uden at vi behøver se hele processen med eksempelvis at udtrække DNA.

 

Pilot – Et pilotafsnit er et testafsnit som produktionsselskaberne laver for kunne sælge serien, det er tit nemmere at sælge en serie når man viser hvordan skuespillet er og hvordan den filmtekniske stil er. Ofte er det kanalerne der bestiller produktionen af en pilot til et serie de har fattet interesse for på manuskript- eller pitchniveau. Tit er den færdige pilot efterfølgende det første afsnit i serien (hvis den altså bliver købt). Det betyder også at man i mange første afsnit af serier ofte ser karakterer, der allerede i anden afsnit er skrevet ud af serien eller erstattet af andre skuespillere.

 

Promo – Ofte er promomaterialet en kombination af klip fra en aktuel serie blandet sammen med optagelser bag om kameraet eller interview med nøglepersoner indblandet i serien eller produktionen heraf. Som navnet antyder, skal promoen promovere serien.

 

Teaser – Når selskaberne udsender en teaser er det typisk enten en hel sammenhængende sekvens fra et kommende afsnit, eller blot en meget kort eller atypisk trailer. Den tjener formålet at pirrer seeren og vække nysgerrighed.

 

Trailer – Den udvidede teaser, som er et mere sammenhængende og forklarende sammenklip af et afsnit eller sæson. Er typisk det sidste der udsendes inden selve premieren.   

 

Clip show – Når et filmhold og en forfatterstab har brug for et pusterum laver de ofte clips shows. Her tager de primært gamle klip fra tidligere afsnit og sætter sammen. Typisk i en ramme med lidt nyt materiale hvor en eller flere hovedpersoner tænker tilbage eller mindes tidligere hændelser. Det er typisk en meget billig måde at lave et afsnit på.

 

Stop motion – er en animationsteknik, hvor man tager billeder af et eller flere objekter, for derefter at flytte dem en smule for at tage endnu et billede. Disse billeder sættes så sammen som film, så det ser ud som om at objekterne flytter sig af sig selv.

 

Claymation – En sammentrækning clay (ler) og animation. Det er stopmotion med modellervoks.

 

Er der ord du savner en forklaring på, eller har du spørgsmål så smid en mail.

 

Eksterne links
Her kan du få en liste over andre gode tv-steder:
www.tv.com
www.tvrage.com
www.epguides.com
www.tvsquad.com
www.thefutoncritic.com
www.televisionwithoutpity.com
www.tvserie.dk

 

Kanalernes websites:
www.hbo.com
www.sho.com
www.amctv.com

www.nbc.com
www.abc.go.com
www.cbs.com
www.thecwtv.com

 

 

sofakritiker.dk © 2011 • Ole S. Skjødt • Kan du lide sitet, så spred ordet

Tilbage til  forsiden